Stilul Ludovic sau barocul francez

Barocul francez este stilul de mobila abordat de regii francezi. Printre cele mai apreciate stiluri de mobila se numara stilul Ludovic, cunoscut in mai multe perioade:

1.Barocul timpuriu din perioada domniei lui Ludovic XIII
Stilul de mobila din perioada domniei lui Ludovic XIII reprezinta tranzitia dintre Renastere si Baroc. Asadar, cei care au realizat mobila in acea perioada, au ales un specific decorativ francez combinat si cu influente din Italia. Majoritatea pieselor de mobila sunt facute doar din lemn masiv iar decorarea este una destul de greoaie si dificil de realizat datorita micilor detalii care sunt expuse pe lemn. Tapiteria este aleasa pe masura calitatii lemnului, fiind folosite printuri florale si cuie de argint sau arama pentru prinderea acesteia.

2.Barocul de tranzitie din perioada domniei lui Ludovic XIV
Aceasta perioada a domniei lui Ludovic XIV este reprezentata de mobilierul decorativ si somptuos totodata. Mobilierul are forme largi si este infrumusetat de numeroase ornamente. Tapiteria are un rol foarte important. Este realizata din materiale foarte scumpe precm damascul, pielea, velurul sau satinul. Pentru realizarea mobilei in stil Ludovic XIV s-au folosit mai ales specii exotice de pomi inchise la culoare, nuc, par sau stejar.

3.Barocul tarziu din perioada domniei lui Ludovic XV
Acesta este stilul reprezentativ mai ales pentru curtea regala. In perioada domniei lui Ludovic XV au disparut formele rigide si geometrice din constructia mobiliei. Barocul tarziu pune in evidenta mai ales structura lemnoasa a mobilei si liniile curbe. Se foloseste mai ales nuc, fag, stejar, mahosn sau paltin atat in culorile lor naturale dar si vopsit. Se folosesc mai multe tehnici pentru realizarea mobilei: sculptura, intarsia, marchetaria si aurirea suprafetelor. Picioarele scunelor au o forma usor curbata (picior de caprioara), iar canapelele au scheletul vizibil.

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.